Országos Egyházzenei Tanfolyam, Kistokaj

Június 30 – július 7. között rendeztük meg Kistokajban az Országos Egyházzenei Tanfolyamot, ami több mint negyedszázados múltra tekint vissza.

Tizennégy fiatal érkezett az ország különböző tájairól: Debrecenből, Nyíregyházáról, Dombóvárról, Budapestről, Miskolcról és Kistokajból. Heten első alkalommal vettek részt, hárman 2. évfolyamosok, hárman 3. évfolyamosok voltak, és egy végzős fiatal zárta le negyedévesként a tanulmányait, de ez nem jelenti azt, hogy be is fejezte, hiszen lehetőség van továbbképzősként ezután is részt venni a képzésen.

Kötött beosztás szerint zajlott az intenzív tanfolyam. Fél 8-kor közös reggelivel kezdtünk a Kápolnában, majd áhítat, karvezetés óra, egyéni órák (harmónium, partitúra olvasás, hangképzés), illetve csoportos kamarazene, fakultatív szolfézs óra, kargyakorlat óra az Esterházy kórus részvételével, majd 19:30-tól vacsorával zártuk a napot. A fiatalok még gyakoroltak, beszélgettek, készültek másnapra a kápolnában és a szállásokon.

Összesen 6 tanár foglalkozott a 14 fiatallal. Örülünk annak, hogy beálltak a sorba olyan kollégák, akik valamikor tanfolyami résztvevők voltak éveken keresztül, és immár végzett zenetanárként segítik önzetlenül munkánkat. A hangképzés órákat is szakmailag kiváló magánének tanárok látták el.

Korábbi években mindig megkaptuk az általános iskola épületét, ahol a termekben hangszereket elhelyezve gyakorlási lehetőséget alakítottunk ki, illetve a tanítás számára is méltó helyet biztosítottunk. Idén nehezítette a tanfolyam lebonyolítását, hogy az iskolát felújítják, építési területté nyilvánították. A református lelkész hozzájárulásával megkaptuk a helyi református templomot és imatermet, ahol a hangképzés órák folytak.  A gyakorlást pedig a szállásokon oldottuk meg, belelépve ezzel kicsit a családok életébe. Ezúton is köszönjük, hogy ezt felvállalták.

A lelki hátteret a reggeli áhítatokból merítettük, amibe a lelkészek mellett a résztvevők is bekapcsolódtak őszinte, mély hitből fakadó gondolataikkal.

Nagyon tehetséges, szorgalmas, aktív, lelkes kis csapat állt össze idén (is). A hét folyamán végzett munka eredményességéről vasárnap délután zenés istentiszteleten, záróhangversenyen adtak számot, ahol mindenki eljátszott egy harmónium darabot, vezényelt egy kórusművet és néhányan szólóban is énekeltek. A kamarakíséretes kórusműveket a hétközben hangszeresekből összeállt kamaraegyüttes kísérte. A vasárnapi záróalkalom mellett lehetőség nyílt még a kórus vezénylésére a hét folyamán a szerdai, csütörtöki, vasárnap délelőtti istentiszteleteken, Miskolcon, illetve Kistokajban.

Egyházunk vezetése és a kistokaji és miskolci testvérek nagy összefogással, odaadással segítik évről évre a tanfolyam lebonyolítását. Hálásak vagyunk az Úrnak a segítő testvérekért és ezekért a fiatalokért, akik a tanév befejeztével a jól megérdemelt pihenés helyett eljöttek az Országos Egyházzenei Tanfolyamra, Kistokajba, végig dolgozták ezt a hetet.

Örömmel tölt el bennünket, hogy van igény a tradicionális értékeket hordozó egyházi zenére, és vannak fiatalok, akik ezt a hagyományt tovább örökítik egyházunkban.

Szuhánszki Tamás és Szuhánszkiné Ladócsy Erzsébet, Kistokaj

[Not a valid template]